15. april 2011

Det er leit å være norsk i Norge

Dagsavisen skriver at halvparten av norsk ungdom gir blaffen i politikk. Hvorfor?

"Unge oppgir disse hovedgrunnene til at de ikke skal stemme i høst: 

Ingen saker engasjerer meg.

Har ingen tillit til politikere.

Det spiller ingen rolle hvem som styrer.

Min stemme betyr ikke noe fra eller til. 

Kommunene har for lite selvstyre."

Jeg blir satt ut, for jeg veit ikke om jeg skal bli sint, skuffa, oppgitt, trist, eller alt på en gang. Vel, det er kanskje det siste jeg er. Uansett er én ting sikkert; jeg får enormt lyst til å frata alle de bortskjemte, uniteresserte og selvgode tullingene all deres frihet. Bryr du deg ikke om friheten din, har du ikke fortjent den. Men dette er bare meg som er sint.

For å gå løs på punkt nummer en - "Ingen saker engasjerer meg." DU ER BORTSKJEMT! Du burde skamme deg! Du fortjener ikke å ha det så godt som det du har, når det fører til at du går rundt som en ignorant mammadalt. Men sånn bortsett fra at utsagnet beskriver en tilværelse og en levemåte som er totalt forkastelig, tror jeg ikke den er helt sann. Du bryr deg kanskje om bensinprisen blir 4 kroner dyrere? Eller om du ikke får skole- eller studieplass fordi regjeringa ikke beviliger nok penger til dette? Men selvsagt, engasjementet er ikke stort nok til å faktisk løfte den feite ræva og ta turen inn i et stemmelokale til høsten (ja, jeg er sint). Eller flytte blikket for å se på det politiske livet i Norge (og verden forøvrig). Nei, men! Det du kan, det er å bruke masser av tid og krefter på å få skolen, kommunen, og politikere til å gå med på å flytte eksamen til før russetida, kan du ikke? For det er aktuelt, og det kan gå ut over festinga di. Men er ikke saken noe som du oppfatter som truende akkurat nå, gidder du søren ikke løfte en finger.

Ærlig talt. Jeg skammer meg. Dette er mine medborgere, dette er Norges store, fantastiske, kommende ressurs! Burde vi ikke være stolte av hva rikdommen vår har gjort med oss?

 Jeg er klar over at det er mye mer å si rundt temaet, og de andre punktene, hva det gjør med demokratiet, for eksempel. Men jeg er alt for sint. Kanskje jeg kommer tilbake til det om jeg klarer å roe meg ned noen hakk.

2 kommentarer:

  1. Hear, hear! Jeg skal rømme landet snart.

    SvarSlett
  2. Lurt! Før man river av seg håret!

    SvarSlett