18. mars 2011

Bokopplevelse: Pinnsvinets eleganse

Jeg har lest Muriel Barberys roman Pinnsvinets eleganse, og jeg er helt forelska. Det er en av de vakreste leseropplevelsene jeg har hatt. Den er som et kunstverk, med sine flotte filosofiske beretninger om alt fra japanske skyvedører til sjokolade. Leseren blir sittende igjen men en følelse av fred og ro, det er som å dukke ned i et eventyr hvor tanker danser fritt med hverandre. Her er en smakebit på handlingen, kopiert fra forlagets nettsider (lenket til over):

"Under pinnsvinets ikke akkurat gjestmilde og innbydende overflate finnes et ømt, smidig, elegant, tilpasningsdyktig og klokt vesen. Pinnsvinet er i dette tilfellet Reneé, en 54 år gammel enke og en av de få gjenværende portnerkonene i Paris. Totalt usjarmerende og uinteressant, mener hun om seg selv; redd for å sparken, selv etter 27 år, dersom beboerne i luksusleilighetene oppdager at hun har kunnskaper mer enn de fleste. Reneé dyrker derfor – i smug – sin kjærlighet til litteratur og musikk, kunst og filosofi. Utad bruker hun piggene for alt de er verdt, og er påpasselig med påminnelser om at hun er enkel, diskret og ubetydelig.
Den første som mistenker at Reneé ikke er helt den hun utgir seg for, er 12 år gamle Paloma, datter i en av snobbefamiliene, som fra å ville ta livet av seg, finner mer og mer mening med verden i sine samtaler med Reneé. Fremfor alt er det den nye beboeren, Kakuro, en styrtrik japansk forretningsmann, som får Reneé til å tre ut av pinnsvindrakten."

Og om du vil kjøpe den, kjøp for all del den innbundne! Den er virkelig verdt pengene, og den fortjener et format som tilsier at den skal bli tatt vare på. Permen er sort, med et trykt omriss av en katt, mens sidene i boka er av god kvalitet. Bokas følelse og utseendet står så absolutt til sitt innhold, noe som ikke kan sies om pocket-formatet.

Det er også laget en film, fritt etter boka, ved navn The hedgehog, eller Pinnsvinets hemmelighet. Den er fransk, og absolutt verdt å se, uansett om du har lest, skal lese, eller ikke gidder å lese boka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar