11. april 2010

Sexsymboler og kjønnsroller

Jeg skreiv tidligere (for ca et år sida) et innlegg om dette temaet, og skriver nå en slags fortsettelse på dette.

I dagens samfunn er kvinnen i større grad enn mannen brukt som sexsymbol. Hvorfor? Er det fordi, som min venninne sa, at "kvinnen rett og slett er en penere ting enn en mann"? Merk at ordet "ting" blir brukt fordi det er snakk om en slags pynt - noe å se på. Er det slik at vi heller ser nakne, halvnakne og lettkledde kvinner enn menn, fordi menn ikke er like pent å se på som kvinner? Eller har det noe å gjøre med at menn er mye mer åpne om sin seksualitet enn det kvinner er? Og derfor krever å få se kvinner mer enn kvinner krever å få se menn...
Kan det ha noe å gjøre med at moten for menn ikke har kommet så langt, slik at det fortsatt anses som "harry" og latterlig om menn skal brukes som sexsymboler? Menn som kler av seg på photoshooter blir ikke akkurat ansett som barske.

Jeg har nylig lest om David Hume sitt syn på kjønnsrollene (på 1700-tallet). Han søkte en forklaring på hvorfor kvinner i større grad enn menn ble oppfordret til seksuell avholdenhet før ekteskapet. Hans begrunnelser gikk blant annet ut på at det var mindre katastrofalt for samfunnet at mannen var utro enn at kvinnen var det. Kvinnen var tross alt økonomisk underlagt mannen, og var hun utro, ville mannen kunne bli nødt til å oppdra (og bruke penger på) en unge som ikke var hans. I tillegg, siden mannen hadde pengene, ville ikke det kunne oppløse ekteskapet og familien om han var utro, siden kona var avhengig av ham. Men om kona var utro, kunne mannen kaste henne på dør, siden han ikke var økonomisk avhengig av henne.
På mange måter er dette, i vesten, i dag ikke veldig aktuelt. Kvinner har mye mer økonomisk makt enn de hadde før, og dermed også mye mer makt i et forhold og i samfunnet. Men fortsatt synes jeg dette er litt interessant. Før skulle helst kvinnen være dydig (i seksuell forstand) fram til ekteskapet. Men når det kom til mannen, var det lite snakk om akkurat dette. I dag er situasjonen slik at kvinnen skal få seksuell oppmerksomhet, mens mannen ikke skal få det. Merk at det fortsatt er snakk om "å bli sett på".
Vi kan på en måte si at rollene er snudd. Kvinnene skal "synlig" være seksuelle, dvs vise mye kropp og sminke seg riktig. Plakatene rundt om kring er fortsatt i hovedsak av lettkledde damer, ikke menn.

Men selvsagt, vi har fortsatt det typiske synet på personer som skifter sexpartner ofte; kvinnene er felleshøl mens mennene er playere. Ingen tvil om hvilket kallenavn som er mest negativt, spør du meg. Slik sett kan man si at rollene er mye det samme som før.

Til slutt, en liten honnør til noen kvinner i Storbritannia, som har skjønt at kvinner ikke vil se menn tilgriset i sololje og med et sleskt smil om munnen. Filament magazine inneholder bilder og artikler som gjør det til et slags "kvinnelig manneblad", tilpasset hva kvinner flest faktisk synes er attraktivt og interessant. Bare beskrivelsen av hva de vil, mener og prøver å gjennomføre gjør at jeg vurderer å bestille. Uten så mye som å ha bladd i eller sett et eneste eksemplar.

Dette blei ikke et veldig godt eller gjennomtenkt innlegg, men jeg fikk lufta noen tanker.

2 kommentarer:

 1. Dette er et tema jeg faktisk er veldig engasjert i.. man kan vel si at jeg er feminist light ;) Er ikke for å gjøre om "oldtidens" roller på den måten at jeg vil at KVINNEN skal undertrykke MANNEN, men er er opptatt av å styrke kvinnens evne til å påvirke samfunnet og deres evne til å stå opp for seg og sitt kjønn.

  I regi av en engasjert norsklærer, skulle vi, som sikker alle andre, skrive et særemne på videregående. De fleste skrev om Fleksnes, Elling eller noe anna i den duren.. Jeg derimot leste og skrev om hvordan samfunnets kvinnesyn har forandret seg fra 1850 årene til 1950 årene. Valgte den tidsepoken siden det trossalt skjedde mye på den fronten i den epoken.. skulle jeg tatt med årene frem til i dag, hadde nok resultatet blii enda mer ekstremt!! SKrev særemnet mitt på hrunnlag av 3 bøker: "Albertine", av Christian Krohg, "Sangen om den røde rubin" av.. (står helt stille i arkivet mitt nå..)og "Uten en tråd" av.. (husker heller ikke akkurat nå.. irriterende å ikke huske, for de er såå kjente, og jeg kjenner dem godt!! Har dem i hylla, men orker ikke gå inn i stua nå, hehe :S) Disse tre bøkene ble i sin tid, hver og en, bannlyst!! Jeg elsker jo alt som provoserer samfunnsmessig! Mamma sin reaksjon var.. JAH, du måtte jo selvfølgelig velge de!!! Hehe ;) (NÅ skal det sies at moren min er feminist light hun og).

  Og for å svare på innlegget ditt..
  Jeg tror personlig at grunnen til at menn uttrykker sin seksualitet mer enn kvinner, er fordi de er mer primitive på det stadiet... Leste i en forsknigsartikkel men jeg gikk på sykepleien, at menn trenger mye emr visuell stimulans, enn kvinner, som stimulerers mer av følelser... Om jeg er enig i det.. vet ikke helt.. for menn er jo ikke blottet for følelser heller!! Og ja, jeg tror samfunnet fortsatt bærer "preg" av å være manndominert, for selv om kvinnen nå motiveres til å uttrykke sin seksualitet mer offentlig, så er det som du skrev fortsatt mer "godtatt" at menn gjør det! Jeg personlig er så lei, til det kvalmende, av å se halvnakne kvinneplakater hver gang jeg venter på bussen!!! Og hvorfor alle musikkvideoer inneholder lettkledde damer.. aner ikke.. for det er ikke bare menn som kjøper musikk!!

  Kanskje litt MYE kommentar fra meg her, haha XD Håper ikke du ble skremt!!?? Bare veldig engasjert!

  Håper du får en flott uke :)

  Hilsen mæi :)

  SvarSlett
 2. Ja, jeg har lest utdrag fra Sangen om den røde rubin (av Agnar Mylke), og det satte liv i klassen da vi leste utdraget høyt, for å si det sånn! Og Uten en tråd er skrevet av Bjørneboe (noe som aleine gjør at jeg vil lese boka, han er en flott forfatter). Regner med at det blei et veldig interessant særemne! :) Jeg for min del skreiv om vitenskap i science fiction sammenligna med populærvitenskaplig litteratur :P

  Angående forskningsartikkelen: Det kan stemme på mange måter, for jeg tror menn i alle fall har lettere for å bli tent av det visuelle enn det kvinner har. Det trenger jo ikke dermed tilsi at menn trenger det visuelle for å bli tent, så de kan jo tenne like mye på følelser som kvinner.
  Og, ja, jeg er og ufattelig lei av "mykporno"-plakater overalt jeg går ute. Så du forresten joggesko-reklameplakaten på Oslo City her for en måned eller to sida? Kliss naken dame iført joggesko...

  Og nei jeg blir ikke skremt, jeg synes det er veldig morro å få kommentarer fra deg! :D

  SvarSlett