30. desember 2011

Hvordan lage sikrere passord

Det er mye snakk om sikkerhet for brukeren på internett for tida, og vel så bra er det. Vi overfører penger, sender viktige dokumenter, avtaler møter og oppgir masse personlig informasjon over nettet. Selvsagt er det viktig at dette foregår sikkert. Mange av oss tenker at denne sikkerheten hovedsaklig går ut på at tjenesten vi bruker (e-posten, BankID, Facebook osv) i seg selv er sikker nok, og kanskje at vi ikke skal si passordet høyt på bussen. Dette er jo absolutt viktig. Det hjelper lite hvor godt du "gjemmer" passordet, hvis Facebook og BankID skulle holde bakdøra åpen for "innbryddstyver", men like fullt er din rolle viktig.

Du kan godt sjekke noen "passord-kalkulatorer" som sjekker hvor raskt en "normal" datamaskin kan knekke passordet ditt. Kanskje kan det gi en indikasjon på hvor lett det er å snike seg inn på dine brukerkontoer. For eksempel, hvis passordet ditt er 7 tegn langt, og kun har små bokstaver (for eksempel linemor), sier denne kalkulatoren at det vil ta 0.23 timer å knekke passordet ditt. Det er 13.8 minutter. Legger du til én bokstav blir tiden 6 timer og 5 minutter. Ikke tro at kvaliteten på passordet ditt er uvesentlig!

Her følger noen tips med eksempler på hvordan lage sikrere passord:

  • Ikke bruk navnet ditt, navnet til ektefelle eller barn, eller dyr. Dette gjør selvsagt passordet enklere å knekke for bekjente. Det samme gjelder fødselsdatoer.
  • Jo lengre passord jo bedre:

    juletrebalansefot

    • Hvis du bruker et passord på 14 tegn (eksempelet over er på 17 bokstaver), vil dette ta 877,487,366.53 timer å knekke. Det er over 100 000 år!
  • Det er lite poeng i å lage gode passord om du ikke husker dem i hodet. Lag morsomme "setninger" eller ord, eller bruk minner eller andre ting du husker på:

    Prahaflausesko

    • Her kan Praha være byen minnet er fra og flausesko være en påminner om hendelsen?
  • Vær forsiktig med bruken av ord som kan slåes opp i ordbøker, som ordbok, sofaputer, substantiv, og for all del! Unngå ord som passord (og  passord123, password, password123!) admin, default og 123456.
  • Unngå å bruke samme passord flere steder.

Hvis dere tar en titt på denne artikkelen, ser dere at passord på opp til 5 tegn vil knekkes i løpet av sekunder og passord på opp til 7 tegn i løpet av en dag.

Lag gode passord, bruk fantasien og noen lure tommelfingerregler.

1 kommentar:

  1. Dette var et veldig interessant innlegg!! Nå lærte jeg mye nytt! Jeg prøver å ikke ha for enkle passord.. men må ærlig innrømme at jeg har så mange at det er vanskelig å huske alle, haha :D

    Godt nyttår, håper det blir et med mange opplevelser, god helse og masse glede :)

    Klem :O)

    SvarSlett