13. mars 2010

Tuxpaint

I dag har jeg prøvd Tux Paint, et tegneprogram utviklet spesielt for barn mellom 3 og 12 år. Det har GPL-lisens og er tilgjengelig til Linux/Unix, Windows og Mac OS X. Programmet har lyder for alt man gjør. Til å begynne med var det litt morro å høre "bopp" hver gang jeg tegna en prikk, og "drumdrumdum" når  jeg prøvde å gjøre noe som ikke gikk. Men det blei litt slitsomt.
Jeg har foreløpig ikke funnet noen annen måte å endre innstillingene til programmet enn å endre config-fila. Litt klønete, hvertfall for meg som ikke er noen kløpper i slik filredigering. Selv om det ikke var verre enn å fjerne kommenteringa på instillingene som var aktuelle. Jeg fant også ut at lyden kunne skrues av og på ved å trykke Alt+S.

Grunnen til at det ikke kan endres innstillinger i selve GUIen er nok pga den skal egnes til bruk på skole, hvor lærere skal kunne bestemme innstillingene til elevene. Og samme for foreldre.

Programmet var morsomt, men det støtter kun png-formatet, og filer som skal åpnes i programmet må ligge i (standard, kan endres i config-fila) /.tuxpaint/saved
Her lagres også filene man lager. Jeg savner både det å kunne velge ved hver lagring hvor bildet skal lagres, og også det å kunne velge filnavn hver gang jeg lagrer. Det er mulig dette kan gjøres, men jeg har ikke funnet ut hvordan man evt stiller inn slik at det er mulig.

Det finnes i tillegg såkalte stamps som kan brukes i programmet. Det følger med 6 forskjellige stamps av Tux (pingvinen), men på tuxpaint sine sider kan man finne mange flere. Disse og mulighetene under "Magic" gjør at man kan legge til mye morsomt på tegningen, uten å måtte være stødig nok på hånda til å tegne det selv. Det finnes også mange forskjellige og morsomme bakgrunner man kan tegne ut i fra, alt i fra ensfargede til slott og fly.
En del standard verktøy som negativ, blur og darken er med, men jeg savner muligheten til å zoome.

Programmet var morsomt, og såklart, passer godt til små barn. Er morsomt å leke seg litt med, og tegningene blir betrakelig mer "profesjonelle" enn tegningene man lager i feks Windows sin Paint. Jeg skulle dog ha ønsket meg et tegneprogram med mye av funksjonaliteten til GIMP, men også med mye av de morsomme "tegne på egenhånd"-tilleggene som Tux Paint har.

Til slutt, en liten tegning tegnet i Tux Paint:

6 kommentarer:

 1. Yey! Tux Paint er gøy! =) kanskje dette betyr at vi mentalt er mellom 3 - 12 år, Line? Haha, begynner med glede i barnehagen igjen ... :P

  SvarSlett
 2. Ja, vi er små! Spesielt jeg, er jo bare 1.57 m høy! Små barn, små gleder!

  SvarSlett
 3. Det vil si "stort barn, store gleder"?? :D

  SvarSlett
 4. Hm, ja store barn trenger mye mat?

  SvarSlett
 5. Mat er glede? Det er ikke alltid det, blir det for mye kan det gå riktig gæærnt. :D

  SvarSlett
 6. Fant ut at det finnes et grafisk konfigurasjonsverktøy, som kan lastes ned fra download-sida til tuxpaint.

  SvarSlett