30. januar 2011

Litt fra London

Da var Londonferien omme. Og jeg er én e-bokleser, to pensumbøker, en masse te, og én franskbok rikere. Vi sov på Royal Eagle Hotel i Paddington. Jeg har ikke mye positivt å si om det hotellet, det kunne ha vært reinere, bedre service, bedre frokost, og ja, alt i alt er det ikke et hotell jeg vil komme tilbake til. Men vi fikk i alle fall sove om natta. Ellers har vi spist god mat, drukket noen liter med kaffe og te, gått langt og brukt mye tid og penger. Vi brukte en god del timer på Science Museum, var en stund på Natural History Museum, og gikk innom Tate Britain. Vi tok den obligatoriske turen over London Bridge, og derfra bar turen inn på Tower of London.
Her er noen bilder.

Kensington Gardens
Utenfor Royal Albert Hall. Legg merke til "hatten".
Science Museum. Ford Model T.
Natural History Museum. Tyrannosaurus.
London Bridge
Tower of London.
Tower of London. Kongens seng.
Tower of London. Sjakkbrikke (ukjent hvilken).

E-bokleser
Som sagt har jeg altså kjøpt en e-bok-leser; nemlig iriver Cover Story. Den bruker E Ink, har en 6" skjerm, har WiFi (noe jeg ikke tror jeg kommer til å bruke noe særlig), er lett (282 gram) og best av alt; den kjører Linux. Det gjør meg glad!
Jeg har prøvd e-pub og pdf på den, hvor e-pub fungerer veldig bra, men pdf ikke er helt optimalt. Det fungerer greit nok, heldigvis. Med WiFi har man tilgang direkte til e-bokhandlerens nettside (Waterstones sin for meg), og på den måten er man ikke nødt til å bruke en PC for å handle e-bøkene sine.
I tillegg har den en musikkspiller, den tar filformatene ogg, mp3 og wma. Ikke at det er veldig nødvendig å ha musikkspiller på e-boklesern sin, men det er ganske behagelig. Den har både integrerte høyttalere og inngang til hodetelefoner. I tillegg har den touch-skjerm, noe som gjør størrelsen på leseren mindre, da den ikke trenger tastatur.

Et godt kjøp, mener nå jeg. Anbefales virkelig!

23. januar 2011

London calling

Så da var tiden inne for en ny London-tur. Det blir en 6-netters-tur, mandag (i morra) til søndag, meg og kjæresten. Vi har flere idéer om hva vi skal gjøre der, men ikke veldig mange konkrete planer ennå. Først og fremst skal vi innom Waterstones for å kjøpe et eksemplar av irivers ebokleser, pensumbøker (som er billigere der enn på Akademika), m.m.. Ellers har vi noen kaféer og restauranter vi har tenkt å besøke. Ellers vurderer vi bl.a. dette:

- Science Museum (meget sannsynlig at vi stikker innom)
- Natural History Museum
- Highgate Cemetery
- Hampton Court Palace
- Holland Park
- Tate Britain (evt Modern)

I tillegg har jeg prøvd å finne biblioteker som har leseplasser åpne for folk og fe. Foreløpig har jeg kun British Library på lista over mulige lesesteder, men er usikker på om det faktisk er åpent for alle. Vi får vel lest på hotellet, om ikke andre alternativet dukker opp. Semesteret har starta opp, og vi må følgelig studere litt mens vi er der.

Har dere noen andre tips litt utenom de vanlige severdigehetene? Spesielle, koselige kaféer, restauranter eller lignende f.eks. Jeg prøver å unngå de store kjedekaféene, de er ganske kjedelige.

På gjensyn!

15. januar 2011

Ord jeg liker

Vi har så mange fine ord og uttrykk, at jeg synes det er litt synd at vi ser til engelsk for å ordlegge oss. Noen ord har et estetisk preg, mens andre rett og slett krydrer språket. Her er min (ufullstendige) liste over ord med klang, vri, særpreg og stil:

De estetiske:
- Dog
- Gremmes
- Vred
- Adjø
- Farvel
- Beklager (det høres så mye penere ut enn "unnskyld")
- Om forlatelse
- Ergo (ja, det er latin, men det er pent)
- Mon tro
- Bære nag
- Svinne hen
- Simpelthen
- Æresord

Krydder i setninga:
- Luta (som i "luta lei")
- Heidundrende
- Luguber

Og trenger man kraftuttrykk, er det mye å velge i:
- Banna bein
- Dæven døtte
- Dra dit peppern gror / Dra til blokksberg
- Dra pokker i vold
- Kålhode (om folk, gjerne uttalt "kålhue")
- Gå ta' banen (hvordan skrives det?)
- Inni granskauen
- Dæven steike

Uttrykk:
- Sitte med skjegget i postkassa
- I tilfelle regn
- Vill i nikkersen
- Søren klype
- I all verdens land og rike
- Jommen sa jeg smør
- I grevens tid
- Diskutere pavens skjegg
- Fru Blom
- Mutters aleine
- Kjære vene
- Gud bedre

Og noen flere ord:
- Fnatt
- Fysen (betyr "lysten", for de som ikke visste det)
- Loppekasse
- Eplekjekk
- Brillefin
- Spankulere
- Gyselig
- Obsternasig
- Håndgemeng

2. januar 2011

Til ettertanke

Jeg bygger en dag
- min dag
Stein etter stein.
Til et liv
et mønster
som jeg skal kunne

vedkjenne meg

Jeg bygger et liv
og det er kanskje
på stoltheten det går løs
om jeg så bygger
galt